Posted in Կենսաբանություն 8

Ապրիլի 15-21

  • Սնման հիգիենան
  • Մարսողական համակարգի հիգենան և դրանց կանխարգելումը- դասագրքից էջ՝153-155
  • Բնագիտության ֆլեշմոբ

Լրացուցիչ աշխատանք, որը նախատեսված է դասարանում իրականացնելու համար

1.Ինչո՞ւ պետք է հետևել սննդակարգին:
Լիարժեք սննդի ընդունումը և ճիշտ ռեժիմը բնականոն մարսողության կարևոր նախապայման են: Կանոնավոր սնվող մարդկանց մոտ մարսողական հյութը սկսում է արտազատվել նախ քան սնունդն ընդունելը, ինչը նպաստում է բնականոն մարսողությանը։

2.Որո՞նք են սնման հիգիենայի նորﬔրը:
Սնունդը պետք է լավ ծամել, մանրացնել, որի շնորհիվ այն հեշտ է շատ ղախվում թքով, և ստամոքս չեն հասնում սննդի կոպիտ մասնիկները։ Սնունդը պետք է լինի չափավոր տաք: Վնասակար է նաև, երբ հաճախ է օգտագործվում չոր սննդամթերք, առանց հեղուկ պարունակող տաք կերակրատեսակների: Ցանկալի է, որ սննդի մեջ լինեն այնպիսի նյութեր, որոնք խթանում են աղիների պատերի կծկումները և դրանով իսկ նպաստում սննդի չմարսված մասերի հեռացմանը: Այդպիսի հատկությամբ են օժտված կաղամբը, գազարը։ Սննդի վերջին ընդունումը պետք է լինի քնելուց 1,5–2 ժամ առաջ, հակառակ դեպքում քունը կարող է խանգարվել: Ուտելուց առաջ պետք է լվանալ ձեռքերը, ուտելու պահին չպետք է կարդալ, լսել ռադիո, դիտել հեռուստացույց, վարել խոսակցություն որևէ մեկի հետ:

3.Ո՞ր սննդամթերքն է հաճախ առաջացնում սննդային թունավորուﬓեր:
Անորակ, հաճախ երկար ժամանակ պահված սննդամթերքի օգտագործումից առաջանում են սննդային թունավորումներ։ Չպետք է օգտագործել այնպիսի սննդամթերք, որը երկար ժամանակ պահվել է հատկապես տաք տեղում, որովհետև ստեղծվում են նպաստավոր պայմաններ դրանցում մանրէների բազմացման համար:

4. Թվարկե՛ք թունավորման ախտանիշները:
Հիմնական ախտանիշներն են որովայնի շրջանի ցավերը, սրտխառնոցը, փսխումը, ընդհանուր թուլությունը։

5. Ի՞նչ ﬕջոցառուﬓեր պետք է ձեռնարկել սուր թունավորուﬓերի ժամանակ:

Այդպիսի դեպքերում կատարում են ստամոքսի լվացում։ Դրա համար հիվանդին տրվում է մի քանի բաժակ խմելու սոդայի ջրային լուծույթ (1 բաժակ ջրում կես թեյի գդալ սոդա) և ապա առաջացնում են փսխում։ Փսխումից հետո հիվանդին պետք է տալ թունդ, քաղցր թեյ և ապա պահպանել անկողնային ռեժիմ:

Թողնել մեկնաբանություն